Περιηγήσεις στη Νάξο

Περιηγήσεις στη Νάξο

Σε ένα τόσο μεγάλο νησί όπως η Νάξος, με τόσες πολλές παραλίες και τόσο αξιόλογα αξιοθέατα, οι περιηγήσεις αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η βασική εκδρομή που γίνεται οργανωμένη από τα ταξιδιωτικά γραφεία είναι η διαδρομή Χώρα-Εγγαρές-Απόλλωνας, ακολουθώντας τον βορειοδυτικό οδικό άξονα του νησιού.

Παράλληλα, τα ταξιδιωτικά γραφεία οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές στις νοτιοδυτικές παραλίες της Νάξου (Αγία Άννα, Αλυκός, Καλαντός) και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων: Ηρακλειά-Κουφονήσια, Δήλος-Μύκονος, Σαντορίνη.

Αν διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο, μπορείτε να οργανώσετε μια δικιά σας περιήγηση, ακολουθώντας τους βασικούς οδικούς άξονες του νησιού:

Χώρα-Εγγαρές-Απόλωνας

Θα περάσετε από τις καταπράσινες Εγγαρές με το αιολικό πάρκο της Νάξου και την παραλία Αμίτη. Στη συνέχεια βρίσκεται το μοναστήρι της Φανερωμένης και η παραλία Αμπράμη. Ακολουθεί το μοναστήρι της Αγιάς με τον ομώνυμο πύργο και θα καταλήξετε στον Απόλλωνα, όπου μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψαράκι και να θαυμάσετε το αρχαίο λατομείο με τον περίφημο Κούρο.

Κυνίδαρος-Σταυρός Κεραμωτής-Κόρωνος

Σε αυτή τη διαδρομή μια στάση στο Σταυρό Κεραμωτής θα σας επιτρέψει να θαυμάσετε την πανοραμική θέα από τις δυο πλευρές του νησιού (Ανατολική-Δυτική). Στη συνέχεια αξίζει να γνωρίσετε την Κόρωνο, ένα από τα παραδοσιακότερα χωριά του Νησιού.

Τραγαία-Φιλότι-Απείρανθος

Το λεκανοπέδιο της Τραγαίας με τους ελαιώνες δείχνει μια τελείως διαφορετική όψη του νησιού. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τους πύργους Γρατσία και Παπαδάκη. Στη συνέχεια, στους πρόποδες του Ζα, το Φιλότι, το μεγαλύτερο και ένα από τα ωραιότερα χωριά της Νάξου, με την εκκλησία του (Παναγία Φιλοτίτισσα) και τον πύργο του. Τέλος, η Απείρανθος, ένα από τα γραφικότερα χωριά του νησιού θα σας ανταμείψει με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική της, τους πύργους της και τα 4 μουσεία της (Αρχαιολογικό, Γεωλογικό, Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας).

Μουτσούνα-Πάνορμος

Από την Απείρανθο μπορεί κανείς να κατηφορίσει στη Μουτσούνα. Στο γραφικό λιμανάκι της μπορεί κανείς να απολαύσει φρέσκο ψαράκι, θαυμάσει το βιομηχανικό μνημείο του εναέριου σιδηρόδρομου ή να συνεχίσει την περιήγηση στις ΝΑ παραλίες και να καταλήξει στον Πάνορμο.

ΝΔ Παραλίες

Μια Άλλη εξίσου ενδιαφέρουσα διαδρομή είναι η περιήγηση στις ΝΔ παραλίες. Άγιος Προκόπης, Αγία Άννα, Πλάκα, Ορκός, Μικρή Βίγλα, Καστράκι, Αλυκός, Πυργάκι: η μια ομορφότερη από την άλλη, σας περιμένουν να τις εξερευνήσετε και να τις απολαύσετε.

Καλαντός-Αγιασός

Η πιο δύσκολη από όλες τις διαδρομές καθώς ο δρόμος είναι στο μεγαλύτερο μέρος του χωματόδρομος. Αξίζει όμως τον κόπο να εξερευνήσει κανείς αυτές τις παρθένες παραλίες. Στο μέσο της διαδρομής θα μπορέσει να θαυμάσει τον Πύργο του Χειμάρρου.