Παραλίες

Η Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, διαθέτει πλήθος παραλίες, μερικές από τις ωραιότερες της Ελλάδας.

Ιδιαίτερα το Καστράκι, όπου έχει την έδρα του το ξενοδοχείο Summerland, αποτελεί τη μεγαλύτερη και μία από τις ειδυλλιακότερες παραλίες του νησιού. Η παραλία Καστράκι απέχει περίπου 16,6 Klm από την πόλη της Νάξου (Χώρα) και βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, μεταξύ Μικρής Βίγλας και Αλυκού. Πρόκειται για μια μαγευτική παραλία με λευκή ψιλή άμμο που σχηματίζει αμμόλοφους, σκιερούς κέδρους και κρυστάλλινα νερά.

Το ξενοδοχείο Summerland, εκτός από της άλλες υπηρεσίες που παρέχει, προσφέρει στους πελάτες του ξαπλώστρες και ομπρέλες, όλα δωρεάν.

Ωστόσο, όσοι έχουν διάθεση για εξερεύνηση, έχοντας ως βάση το Καστράκι, αξίζει να περιηγηθούν και γνωρίσουν και τις υπόλοιπες παραλίες του νησιού:

Κοντά στη Χώρα της Νάξου βρίσκεται η παραλία του Αγίου Γεωργίου, μια πολυσύχναστη ρηχή αμμουδιά, ιδανική για μικρά παιδιά.

Στη νοτιοδυτική πλευρά της Νάξου, εκτός από το Καστράκι, βρίσκονται συγκεντρωμένες οι πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού:

Ο Άγιος Προκόπης είναι η πιο φημισμένη παραλία της Νάξου. Πρόκειται για μια μεγάλη παραλία, προφυλαγμένη από τον καλοκαιρινό βοριά, με καθαρή σπυρωτή άμμο που δεν λερώνει και γαλαζοπράσινα νερά.

Η Αγία Άννα αποτελεί τη φυσική προέκταση του Αγίου Προκοπίου και θεωρείται εξίσου δημοφιλής με αυτόν. Διαθέτει ψιλή αμμουδιά και κέδρους και ένα γραφικό λιμανάκι με μόλο για μικρά αλιευτικά.

Στη συνέχεια βρίσκεται η Πλάκα, εκτεταμένη χρυσή αμμουδιά, πιο ερημική από τις προηγούμενες, προτιμάται από τους γυμνιστές.

Μια σειρά μικρών διαδοχικών ορμίσκων μεταξύ Πλάκας και Μικρής Βίγλας σχηματίζουν τον Ορκό, με διάφανα νερά, τον επιλέγουν όσοι προτιμούν την ηρεμία. Οι λάτρεις της ιστιοσανίδας επιλέγουν την απάνεμη Μικρή Βίγλα. Μια σειρά από βράχια τη χωρίζει σε δυο επιμέρους αμμουδιές: την Παρθένο και τη Σαχάρα. Νοτιότερα από το Καστράκι βρίσκεται το Αλυκό, το Πυργάκι και η Αγιασός, όλες γαλήνιες παραλίες με ψιλή άμμο, κέδρους και κρυστάλλινα νερά.

Ο Καλαντός βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του νησιού και αποτελεί την πιο απάνεμη και πιο απομονωμένη παραλία της Νάξου.

Στην ανατολική πλευρά βρίσκεται η Μουτσούνα, το επίνειο της Απειράνθου. Πρόκειται για ένα μαγευτικό όρμο με θέα στις Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες. Εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει και το περίφημο βιομηχανικό μνημείο του εναέριου σιδηρόδρομου.

Νοτιότερα της Μουτσούνας βρίσκονται η Ψιλή Άμμος και ο Πάνορμος, και οι δυο με ψιλή άμμο, γαλανά νερά, ψηλά δέντρα και θέα στις Μικρές Κυκλάδες. Βορειότερα της Μουτσούνας, ο Λιώνας, το επίνειο της Κορώνου. Γραφική βραχώδης παραλία με μεγάλα βότσαλα.

Στο βορειότερο σημείο της Νάξου βρίσκεται ο Απόλλωνας. Ένα γραφικό ψαροχώρι με ψιλή άμμο και μεγάλα βότσαλα προερχόμενα από το παρακείμενο αρχαίο λατομείο μαρμάρου, όπου κείτεται και ο περίφημος Κούρος.

Τέλος, στα βορειοδυτικά του νησιού βρίσκονται οι παραλίες Αμπράμ και Αμίτης, με βότσαλα η πρώτη με ψιλή άμμο η δεύτερη, και οι δυο ήσυχες και γραφικές.