Αξιοθέατα

Αξιοθέατα

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο ξενοδοχείο Summerland στο Καστράκι της Νάξου μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε μερικά από τα αξιόλογα αξιοθέατα που διαθέτει το νησί.

Στη Χώρα, στο λιμάνι δεσπόζει η Πορτάρα, το «σήμα κατατεθέν» της Νάξου. Πρόκειται για κατάλοιπο ημιτελούς αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα. Άλλοι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού βρίσκονται στον οικισμό Σαγκρί (ιερό Δήμητρας & Απόλλωνα) και στην Ύρια (με 4 εξαίρετους ναούς του 9ου και 8ου αι. π.Χ.).

Η ίδια η Χώρα με το Κάστρο της (που πρωτοχτίστηκε το 1204 από τον Μάρκο Σανούδο) αποτελεί ένα εξαίρετο μνημείο Ενετικής και Βυζαντινής περιόδου. Στο εσωτερικό του βρίσκονται τα μοναστήρια των Καπουτσίνων και των Ουρσουλινών και η παλιά Εμπορική Σχολή, όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο (με αξιόλογα ευρήματα από τις πρώιμες φάσεις του Κυκλαδικού Πολιτισμού, αλλά και Κούρους και γλυπτά από μεταγενέστερες περιόδους). Σε ένα αναστηλωμένο πύργο στεγάζεται το Βυζαντινό & Λαογραφικό Μουσείο. Αξιόλογα μουσεία διαθέτει και το χωριό Απείρανθος (Αρχαιολογικό, Λαογραφικό, Γεωλογικό & Φυσικής Ιστορίας).

Εξάλλου, στον Απόλλωνα, στο βορεινότερο σημείο του νησιού, μπορεί κανείς να επισκεφτεί το αρχαίο λατομείο μαρμάρου και να θαυμάσει in citu τον περίφημο Κούρο.

Ολόκληρο το νησί είναι διάσπαρτο από Βυζαντινές Εκκλησίες & Ξωκλήσια, με κορυφαίο δείγμα την Παναγία Δροσιανή, ένα από τα παλαιότερα πρωτοχριστιανικά μνημεία του ελλαδικού χώρου.

Τέλος, αξιόλογα αξιοθέατα αποτελούν και οι πολυάριθμοι ενετικοί και βυζαντινοί Πύργοι & Κάστρα της Νάξου (Μπελλόνια, Μπαζαίου, Ζευγώλη, Μελάνων, Χειμάρρου).